Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα (28-02-1986)
Δολοφονήθηκε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε

 

Ο Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme - 30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986) υπήρξε πρότυπο σοσιαλδηµοκράτη πολιτικού που δεν έκανε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπήρξε αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 εως το 1986 και Πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Δολοφονήθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986 περπατώντας προς το σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavagen) της Στοκχόλμης.  Ο Πάλμε κυκλοφορούσε συχνά  χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες  και η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Το μοιραίο βράδυ ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη. Η αστυνομία ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε το κινητό ραδιόφωνό του για να σημάνει συναγερμό. Δύο νεαρά κορίτσια που κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό. Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν νεκρός όταν έφτασε. Ο τραυματισμός της κυρίας Πάλμε θεραπεύτηκε και ανέρρωσε. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.

Ο Πάλµε λειτούργησε στη δεκαετία του ΄80 ως βασικός µοχλός µαζί µε τον Ανδρέα Παπανδρέου, της Πρωτοβουλίας των Αδεσµεύτων για την ειρήνη και τον αφοπλισµό. Πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος το 1958 και υπήρξε πρωθυπουργός της Σουηδίας κατά τις περιόδους 1968-1976 και 1982-1986, προωθώντας ουσιώδεις κοινωνικο-οικονοµικές µεταρρυθµίσεις για την άµβλυνση των εισοδηµατικών διαφορών, τη διεύρυνση των ελευθεριών, την αποτελεσµατικότητα των κοινωνικών παροχών ή την ανάπτυξη της παιδείας ασκώντας παράλληλα κριτική προς τις ΗΠΑ, π.χ. για την ανάµειξή τους στην Ινδοκίνα, κρατώντας ψυχρή στάση απέναντι στην ελληνική χούντα ή εκφράζοντας την εναντίωσή του στην είσοδο της χώρας του στην ΕΟΚ.

Έκανε εκστρατείες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, ενώ ήταν υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Νότια Αφρική. Πρόσφερε την υποστήριξή του (οικονομική και πολιτική) στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) και την Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO), ενώ συναντήθηκε και με τον Φιντέλ Κάστρο.

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε επίσημα το 1953 ως γραμματέας του τότε πρωθυπουργού Τάγκε Ερλάντερ. Από το 1955 ήταν μέλος της διοικητικής ομάδας της Σουηδικής Σοσιαλδημοκρατικής Συνομοσπονδίας Νεολαίας. Το 1958 εξελέγη μέλος του Κοινοβουλίου. Ο Ούλοφ Πάλμε κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις από το 1963 και μετά. Το 1967 έγινε Υπουργός Παιδείας και το 1969 εξελέγη πρωθυπουργός. Γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1927.

Φως στη δολοφονία του Σουηδού πολιτικού, που παρέμενε ανεξιχνίαστη όλα αυτά τα χρόνια έριξε, πριν από έναν περίπου μήνα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Focus».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται κατάθεση στη γερμανική γενική εισαγγελία και στη διεύθυνση εγκληματικών ερευνών της Βαυαρίας του Βίνκο Σίντιτσιτς, συνεργάτη των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών που πέρασε 10 χρόνια σε φυλακή της Σκοτίας για απόπειρα δολοφονίας, ο Σουηδός πρωθυπουργός δολοφονήθηκε από πληρωμένο δολοφόνο που είχαν μισθώσει οι Γιουγκοσλαβικές Μυστικές Υπηρεσίες (UDBA) για να δυσφημίσουν Κροάτες της διασποράς.

«Ο δολοφόνος του Σουηδού πρωθυπουργού έζησε στο Αμβούργο, σήμερα είναι 65 ετών, ζει στο Ζάγκρεμπ και εργάζεται σε ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσίας ασφάλειας» ανέφερε το δημοσίευμα του Focus.

 «Τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού σχεδίασε η Σερβική Μυστική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά δεξιών Κροατών με αποσχιστικές διαθέσεις, στους οποίους σκόπευε να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία και να τους δυσφημίσει στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης», δήλωσε ο Σίντιτσιτς κατά την ανάκριση του.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι «το όπλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού, στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, στο κέντρο της Στοκχόλμης, ήταν revolver τύπου Smith&Wesson, διαμετρήματος 357 Magnum, το οποίο είχε εισαχθεί με πλοίο λαθραία στη Σουηδία από τις ΗΠΑ».

Στην κατάθεση που έδωσε το 2008 ο Σίντιτσιτς υποστήριξε ότι τον Ούλοφ Πάλμε παρακολουθούσαν συνεχώς στη Στοκχόλμη πράκτορες των Γιουγκοσλαβικών Μυστικών Υπηρεσιών και διαπίστωσαν ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας του Σουηδού πρωθυπουργού.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Οι προτάσεις μου στο Δημ. Συμβούλιο για την 4η Δημοτική Κοινότητα


Οι προτάσεις μου στο Δημ. Συμβούλιο 
για την 4η Δημοτική Κοινότητα 


Την Πέμπτη 17-02-2011 πραγματοποιήθηκε Συμβούλιο  της 4ης Δημοτικής Κοινότητας στο οποίο κληθήκαμε να υποβάλουμε προτάσεις για την σύνταξη του προϋπολογισμού έτους 2011 και σύνταξη Ε.Π. 2011 -2014.
Με μεγάλη χαρά ακούσαμε την εισήγηση της Αντιδημάρχου κ. Δέσποινας Μάντζαρη ότι κάποια από τα θέματα που έχουμε υποβάλει στο προηγούμενο Διαμερισματικό Συμβούλιο αποτελούν πλέον πρώτη προτεραιότητα όπως η λεωφόρος Κων. Καραμανλή (παλιά εθνική οδό) καθώς και η οδό Φαρσάλων στην οποία τις τελευταίες δέκα μέρες είχαμε πάλι άλλα δύο θανατηφόρα ατυχήματα.
Υποβάλουμε λοιπόν τις εξής προτάσεις:
·         Οδό Φαρσάλων: η μελέτη και κατασκευή κυκλικού κόμβου στο ύψος της υπόγειας διάβασης προς διευκόλυνση εξόδου από τις συνοικίες Ανθούπολη και Χαραυγή καθώς και στην διασταύρωση της Φαρσάλων με την Θεοφράστου.
·         Διάνοιξη νέου δρόμου παραπλεύρους του Τελωνείου που θα καταλήγει στη οδό Δούκα  μέχρι την οδό Κάρλας – Βόλου.
·         Ανάπλαση της πλατείας στη συνοικία Αβέρωφ
·         Διαμόρφωση της πλατείας «Αλησμόνητων πατρίδων όπου βρίσκεται το μνημείο των Ποντίων με αισθητική αντίληψη που θα ελαχιστοποιεί το μπετόν θα δίνει χώρο στο πράσινο και θα είναι λειτουργική για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες.
·         Διαμόρφωση πλατείας σε μέρος του τετραγώνου Άτλαντα, Λεάνδρου, Λαυρίου, όπως έχει προβλεφθεί. Άμεση κατασκευή της οδού Πράτου Κυριαζή και Δημητρίου Κατσέλου, οι οποίες παραμένουν χωματόδρομοι ενώ οι κάτοικοι επανειλημμένος έχουν κάνει αιτήματα στο Δήμο.
·         Να προχωρήσει η κατασκευή του κτιρίου ΚΑΠΗ στη συνοικία Αβέρωφ
·         Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου στη συνοικία Αβέρωφ, αίτημα των σχολείων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 13ου Δημοτικού Σχολείου και του 13ου Γυμνασίου, καθώς η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη.
·         Κατασκευή ποδηλατοδρόμων σε κεντρικές οδούς που οδηγούν στο κέντρο της πόλης, όπως Φαρσάλων και Καρδίτσης, και σε όλο το μήκος τους από τη Περιφερειακή Οδό Τρικάλων έως την Ηρώων Πολυτεχνείου. Θα διευκόλυνε την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο και θα έδινε ισχυρό κίνητρο σε κατοίκους όλων των συνοικιών της 4ης Δημοτικής Κοινότητας να αφήσουν το αυτοκίνητο στο σπίτι συμβάλλοντας έτσι στην αποσυμφόρηση των πιο επιβαρημένων οδών της πόλης.
·         Διάνοιξη της οδού Παιωνίου με παράλληλη κατασκευή δρόμου πεζοπορίας και ποδηλατόδρομου.
·         Επέκταση του δικτύου ομβρίων υδάτων στη συνοικία Αβέρωφ. Θα καταθέσουμε στο συμβούλιο συγκεκριμένες οδούς που παρουσιάζουν προβλήματα.
·         Να έρθουν για συζήτηση στο συμβούλιο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την αξιοποίηση από το Δήμο:
1. Των αποθηκών της ΑΤΕ στο ΣΕΚΦΟ, στη Φαρσάλων και στη Ν. Πολιτεία
2. Της έκτασης στη συνοικία πυροβολικών του πρώην εργοστασίου Βαλαβάνη.
3. Απελευθέρωση χώρων του ΟΣΕ τόσο στην περιοχή σταθμού όσο και στη Νεραϊδα όπου βρίσκεται το μηχανοστάσιο.
4. Το θέμα του Παλιού Κοιμητηρίου
·         Επαναφέρουμε το αίτημα της άμεσης λειτουργίας του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου
·         Κατασκευή ανώνυμου δρόμου έμπροσθεν μικρού γηπέδου χαραυγής από το Θεσσαλικό έως την οδό Κάρλας.
·         Γέφυρα ή κάποια άλλη λύση στο χάνδακα στο τέρμα της οδού Ζήλου Πολυξένης, περιοχή Χαραυγής – Τούμπας
·         Τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στην διασταύρωση Θρασυβούλου και Πάτμου,  συνοικία Ανθούπολη
·         Ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών των συνοικιών Αβέρωφ και Χαραυγή – Τούμπα
Επιπλέον  υπενθυμίζουμε ότι έχουν δημιουργηθεί η επιτροπή τεχνικών έργων, κυκλοφορίας – συγκοινωνίας και πολεοδομίας καθώς και άλλες οι οποίες μπορούν να διατυπώσουν περαιτέρω σχετικές προτάσεις.
Οι σύμβουλοι της 4ης Δημοτικής Κοινότητας της παράταξης «Λαρισαίων Πολις»
Λία Γκουντρουμπή
Θανάσης Καρανάσιος

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου
Είμαστε μια παρέα ανθρώπων με καταγωγή από το Σαραντάπορο Ελασσόνας, που μένουμε σε διαφορετικές πόλεις, χώρες και ηπείρους, με κύριο κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τον τόπο μας. Η ανάγκη να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να μαθαίνουμε τα τοπικά νέα, να παράγουμε και να προβάλουμε δημιουργικές και αναπτυξιακές προτάσεις και δράσεις, καθώς και να εντοπίζουμε τα κακώς κείμενα, μας ώθησε στην δημιουργία της ιστοσελίδας Sarantaporo.gr.
Φιλοδοξία μας είναι η συνεργασία, ενημέρωση και έκφραση των ενεργών ανθρώπων, φορέων και τοπικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, ώστε μέσα από τη σύνθεση να είναι δυνατή η διερεύνηση των καλύτερων δυνατών προτάσεων για την επίλυση τόσο των απλών και καθημερινών προβλημάτων όσο και των πιο σύνθετων και δύσκολων, που απαιτούν τη δημιουργική συμμετοχή της κοινωνίας. Συνάμα, αποτελεί μια προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και την ιστορία του.
Η ιστοσελίδα αναπτύσσεται και συντηρείται με δικά μας μέσα και τεχνογνωσία, ενώ υλοποιήθηκε με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα. Η όλη προσπάθεια υποστηρίζεται από την συνεισφορά των μελών της Ομάδας και των συνεργατών της.
Μέχρι τώρα έχουμε σχεδιάσει, οργανώσει και υλοποιήσει τα παρακάτω, τόσο αυτόνομα όσο και σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους:
  • Ανάπτυξη της ιστοσελίδας Sarantaporo.gr και διοργάνωση επίσημης δημοσίευσής της στις 14 Αυγούστου 2010 στην πλατεία του Σαρανταπόρου
  • Διοργάνωση της 1ης Έκθεσης-Διαγωνισμού φωτογραφίας Σαρανταπόρου στις 12-15 Αυγούστου 2010 στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
  • Υλοποίηση και λειτουργία στις 15 Αυγούστου 2010 ασύρματου δικτύου wifi ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο στο Σαραντάπορο με δικά μας μέσα και τεχνογνωσία, στα πλαίσια της δράσης Open-wifi της EΕΛ/ΛΑΚ.
  • Διοργάνωση Ιnfopoint του Sarantaporo.gr στο Σαραντάπορο στις 7 Νοεμβρίου 2010
  • Διοργάνωση ημερίδας στο Σαραντάπορο με θέμα «Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου-Συμβουλές για γονείς και παιδιά» την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010, 11:00-13:00, στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
  • Υλοποίηση και λειτουργία στις 22 Ιανουαρίου 2011 ασύρματων δικτύων wifi ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω της δράσης Open-wifi της ΕΕΛ/ΛΑΚ, σε συνεργασία με φορείς και τοπικούς συλλόγους, στα γειτονικά χωριά Δολίχη, Πύθιο, Καλύβια, Μηλέα και Φαρμάκη, ενώ σε φάση υλοποίησης είναι τα ασύρματα δίκτυα σε Κοκκινόγη, Τσαπουρνιά και Κοκκινοπηλό.
Για το κοντινό μέλλον σχεδιάζουμε τα παρακάτω:
  • Προβολή των γειτονικών χωριών μέσω της ιστοσελίδας μας με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και συλλόγων
  • Διοργάνωση Ιnfopoint του Sarantaporo.gr σε κάθε ένα από τα παραπάνω χωριά στο οποίο θα τίθεται σε λειτουργία το ασύρματο δίκτυο wifi ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο
  • Συνεργασία με το νέο διευρυμένο Δήμο Ελασσόνας
  • Προώθηση της ιδέας προς το Δήμο Ελασσόνας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους, να ανακηρυχτεί το 2012 έτος «Μάχης Σαρανταπόρου – Η Ελλάδα 100 Χρόνια μετά» και την διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων με επίκεντρο το Σαραντάπορο και τα Στενά του.
Η ιστοσελίδα Sarantaporo.gr παρουσιάζεται στην αρχική της έκδοση, ενώ σταδιακά θα διαμορφώνεται και θα εμπλουτίζεται με νέα περιεχόμενα και υπηρεσίες.


Ομάδα Ανάπτυξης & Διαχείρισης του Sarantaporo.gr
επικοινωνία: info@sarantaporo.gr

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011


Στο όνομα του “προστάτη” των ερωτευμένων, τζίρος δισεκατομμυρίων, αν και φέτος η οικονομική κρίση φαίνεται πως πλήγωσε τα φτερά του έρωτα. Δώρα για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις γωνιές του κόσμου
Νησί σε σχήμα καρδιάς, το ρομαντικότερο μέρος για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Κοσμηματοπωλείο στη Φλόριντα που χαρίζει μενταγιόν στους ερωτευμένους. Εταιρεία ακινήτων προτείνει αντί για λουλούδια να προσφέρετε στην καλή σας ένα... σπίτι. Στο Ισλάμ η ημέρα των ερωτευμένων είναι απαγορευμένη. Όσο για τον τζίρο της ημέρας (εκεί όπου ο έρωτας δεν απαγορεύεται): Μόνο στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 17 δισ. δολάρια!
ΝΗΣΙ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ
Ένα μικρό νησί σε σχήμα καρδιάς αναδεικνύεται σε ιδανικό προορισμό για όλους τους ερωτευμένους από την ημέρα που ανακαλύφθηκε στο Google Earth. Το νησί “Γκαλεσντζάκ”, το οποίο πλέον μετονομάστηκε σε “Νησί των Ερωτευμένων”, βρίσκεται στην Αδριατική, ανοικτά των ακτών της Κροατίας. Ο ιδιοκτήτης του Vlado Juresko δήλωσε ότι “κανείς δεν μένει εκεί κι έτσι, εάν κάποιο ζευγάρι θέλει να περάσει χρόνο μόνο του, είναι το καταλληλότερο έρημο νησί”.
ΤΣΑΜΠΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ
Μπορεί να έχασαν τη δουλειά τους, αλλά τουλάχιστον την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα βγουν ασπροπρόσωποι απέναντι στην αγαπημένη τους, καθώς κοσμηματοπωλείο της Φλόριντα τους δίνει τη δυνατότητα να της προσφέρουν ένα ασημένιο μενταγιόν εντελώς δωρεάν. Ειδικότερα το κοσμηματοπωλείο “Diamonds Direct” ανακοίνωσε ότι με την ευκαιρία της γιορτής των ερωτευμένων θα χαρίσει 100 ασημένια μενταγιόν, αξίας 99 δολαρίων το καθένα, σε ισάριθμους πολίτες που είτε απολύθηκαν είτε έχασαν τα σπίτια τους. Μόνη προϋπόθεση είναι να προσκομίσουν το χαρτί της απόλυσης ή της κατάσχεσης του σπιτιού τους. Τα κοσμήματα βέβαια ήδη έχουν γίνει ανάρπαστα. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπεύθυνους του συγκεκριμένου καταστήματος, τουλάχιστον επιπλέον 35 κοσμηματοπωλεία στη χώρα έχουν κάνει ανάλογες προσφορές.
ΧΑΡΙΣΤΕ ΕΝΑ… ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
Νέους τρόπους προσέλκυσης κεφαλαίων, μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης οικονομικής κρίσης, αναζητά με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου αμερικανική εταιρεία ακινήτων. Σε διαφημιστικό της e-mail η εταιρεία “RealtyTrac” προτρέπει τους πελάτες της να προσφέρουν στον αγαπημένο τους αντί για λουλούδια ή σοκολατάκια ένα από τα 1,5 εκατ. κατασχεθέντα ακίνητα που διατίθενται στην ιστοσελίδα της. “Μία γλυκιά συμφωνία για την αγορά ενός σπιτιού είναι πολύ καλύτερη από μία αγκαλιά τριαντάφυλλα ή ένα κουτί σοκολατάκια”, υποστηρίζουν οι εμπνευστές της ιδέας.
“ZOOROTICA” ΣΤΟ ΜΙΣΙΓΚΑΝ
Ακόμη μία “προχωρημένη” ιδέα σκαρφίστηκαν οι υπεύθυνοι ζωολογικού κήπου στο Μίσιγκαν, οι οποίοι με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου προσκαλούν τα ερωτευμένα ζευγάρια στη “Zoorotica”. Έναντι του ποσού των 50 δολαρίων ανά ζευγάρι, στις 14 Φεβρουαρίου όσοι επισκεφθούν το ζωολογικό κήπο θα παρακολουθήσουν την αναπαραγωγική διαδικασία διαφόρων ζώων. “Θα μιλήσουμε για την αναπαραγωγή των ζώων, τα διαφορετικά είδη ζώων που φιλοξενούμε εδώ αλλά και για τις μικρές ιδιαιτερότητές τους”, είπε η εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Τζένι Πάρνετ.
17 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ… ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Στο ιλιγγιώδες ύψος των 17 δισ. δολαρίων εκτιμά η αμερικανική εθνική ομοσπονδία εμπόρων λιανικής πώλησης το ποσό που θα δαπανηθεί για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου σε διάφορα δώρα, όπως κάρτες, σοκολατάκια, λουλούδια και λούτρινα ζωάκια. Με την ευκαιρία της γιορτής των ερωτευμένων στα εμπορικά καταστήματα της Αμερικής καταγράφονται οι δεύτερες υψηλότερες πωλήσεις μετά την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι πωλήσεις για τον Άγιο Βαλεντίνο κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά που σημειώνονται κατά την ημέρα της μητέρας και είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο του Πάσχα ή την ημέρα του πατέρα.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ Ο ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Αμερική, ο Άγιος Βαλεντίνος είναι απαγορευμένος για αρκετούς λαούς. Στη Σαουδική Αραβία για παράδειγμα παραδοσιακά απαγορεύεται ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου και λαμβάνονται μέτρα, ώστε να μην πωληθεί ούτε ένα δώρο που ενδεχομένως θα θυμίζει το δυτικό άγιο. Οι ισλαμιστές στην Αίγυπτο έχουν προτείνει η 14η Φεβρουαρίου να καθιερωθεί ως “Ημέρα του προφήτη Μωάμεθ” και να εορτάζεται όχι με ανταλλαγή δώρων αλλά με την αγορά βιβλίων για τα ορφανοτροφεία της χώρας. Την απαγόρευση της γιορτής έχουν ζητήσει και πολιτικά κόμματα στο Πακιστάν και στο Κουβέιτ, ενώ “κόκκινο πανί” αποτελεί ο Άγιος Βαλεντίνος και στη Μαλαισία.