Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Η προληπτική μαστεκτομή είναι προσωπική επιλογή αλλά ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται!


Η είδηση για την γνωστή ηθοποιό σόκαρε. Χειρουργείο για προληπτικούς λόγους. Προσωπικά διαφωνώ, ειδικά για τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Όση αξία και να έχει η πρόληψη μέσω του γονιδιακού ελέγχου μήπως κάτι τέτοιο είναι το άλλο άκρο μιας "άλλης"  "διαφορετικής" πρόληψης; Φυσικά και η απόφαση για προληπτική μαστεκτομή είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Προσωπικά όχι μόνο δεν θα το έκανα (για προληπτικούς λόγους μιλάω) αλλά μου φαίνεται και υπερβολικό να μπει κάποια σε τέτοια διαδικασία μήπως και αρρωστήσει στο μέλλον από μια αρρώστια που δεν ειναι πια ανίατη...
  • Όταν προτρέπει η πασίγνωστη Jolie που την μιμούνται χιλιάδες γυναίκες στον πλανήτη για πρόληψη μέσω μαστεκτομής είναι ένα θέμα... Άλλο η δημοσιοποίηση και άλλο η διαφήμιση.
  • Ακόμα κι αν μια γυναίκα έχει ποσοστό 87% να πάθει καρκίνο μαστού έχει και ένα ποσοστό 13% να μην ασθενήσει ποτέ! 
  •  Έχει επίσης ένα ποσοστό 100% μέσω προληπτικών εξετάσεων να το εντοπίσει έγκαιρα και να μείνει υγιής. 
  •  Ναι αν κόψω το χέρι μου  έχω 0%  πιθανότητες αυτό το χέρι μου να μην πάθει κάτι στο μέλλον... 
  • Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να διαφημιστεί ο γονιδιακός έλεγχος. 
  • Ειδικά στην Ελλάδα αντί να διαφημίζουμε τον γονιδιακό έλεγχο θα έπρεπε να διαφημίσουμε την ψηφιακή μαστογραφία και φυσικά να εξασφαλίσουμε σε όλες τις γυναίκες πρόσβαση στη συγκεκριμένη εξέταση.  Για να την κάνεις σε νοσοκομείο πρέπει να έχεις κλείσει ραντεβού 1 χρόνο πριν και δεν είναι και ψηφιακή ενώ σε ιδιωτικό διγνωστικό κέντρο κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ. Ελάχιστες γυναίκες την κάνουν με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι αργά για θεραπεία...
  •  Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο – ποσοστό που στην Ελλάδα μόλις και μετά βίας εγγίζει το 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων, γεγονός εξαιρετικά λυπηρό, αν λάβουμε υπόψη τις δυνατότητες πλήρους ίασης που παρέχει μία έγκαιρη διάγνωση.
  • Ο καρικίνος του μαστού θεραπεύεται! 
  • Η έρευνα στην ογκολογία κάνει άλματα. 
  • Άλλο πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση άλλο προληπτικό χειρουργείο. Αν κάποια έχει προδιάθεση για καρκίνο και πάθει τον καρκίνο σε ηλικία 70+ μάλλον θα προτιμούσε να είχε ζήσει μέχρι τα 70 της μια ζωή χωρίς να έχει κάνει μαστεκτομή στα 30 της ή τα 40 της.
Μιλάω φυσικά ως ασθενής και όχι ως επιστήμονας υγείας που δεν είμαι. Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, πολλές φορές επιστημονικές μελέτες εστιάζουν στο δέντρο και χάνουν το δάσος: 
Καλό θα ήταν λοιπόν να  εστιάσουμε στο έλλειμα εξετάσεων και όχι σε τακτικές ακρωτηριασμού. Σαφώς η αξία του γονιδιακού ελέγχου είναι ανεκτίμητη αλλά ο ερευνητικός στόχος είναι και πρέπει να παραμείνει η εφαρμογή γονιδιακών θεραπειών και όχι ακρωτηριασμοί.

http://iatropedia.gr/articles/read/4118
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-22520720


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου