Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011
Παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει, και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, που κορυφώθηκαν με την έλλειψη θέρμανσης από τα μέσα Φεβρουαρίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου το Σάββατο 2 Απριλίου 2011 χάρις στο φιλότιμο και την καλή διάθεση του προσωπικού της και του εφορευτικού συμβουλίου.

Το πρόβλημα της στέγασης....


Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας στεγάζεται σε νοικιασμένο κτήριο, το οποίο είναι παλιό και σε κακή κατάσταση. Από την πρώτη μέρα που η βιβλιοθήκη έγινε Δημόσια ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης, Τον Σεπτέμβριο του 1989 επιτεύχθη η αγορά οικοπέδου, εκτάσεως 1450 τμ., που ανήκε στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς. Τον Νοέμβριο του 1992 έγινε η προκήρυξη της μελέτης του έργου με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΠΘ και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της μελέτης τον Μαϊο του 1998 δημοπρατήθηκε το έργο από την ΔΙΕΦΕΣ του ΥΠΕΠΘ με προϋπολογισμό 1.600.000.000 δρχ (4.695.525 Ευρώ). Η κατακύρωση του έργου έγινε στο ποσό των 756.320.000 δρχ (2.219.575 Ευρώ). Τον Φεβρουάριο του 1999 εγκαταστάθηκε η ανάδοχος εταιρεία και άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του κτηρίου. 


Παρότι το κτήριο σήμερα, 21 χρόνια μετά, είναι έτοιμο, δεν είναι δυνατή η μεταστέγαση της βιβλιοθήκης για οικονομικούς κυρίως λόγους. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες τόμοι βιβλίων να βρίσκονται στις αποθήκες, αφού δεν υπάρχει το κατάλληλο βιβλιοστάσιο στο παλιό κτήριο, και να απειλούνται από την υγρασία. Οι αναγνώστες έχουν ελάχιστες δυνατότητες να χρησιμοποιήσουν το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης καθώς αυτό είναι μικρό και ακατάλληλο. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες και να βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό.
Ταυτόχρονα υπάρχει έτοιμο ένα σύγχρονο κτήριο, με χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό βιβλίων, με πρόβλεψη για παιδικό τμήμα, με μεγάλο αναγνωστήριο και αίθουσα εκδηλώσεων, το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί, εδώ και χρόνια, να χρησιμοποιηθεί. Παρά τις ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο πως η μεταστέγαση επίκειται, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες στο αναγνωστικό κοινό, το θέμα εξακολουθεί να είναι παγωμένο.

Πηγή: http://www.libver.gr:4525/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου