Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Ενεργοί Πολίτες Λάρισας ή αλλιώς εσύ τι έκανες στην κρίση;


Τα δύο τελευταία χρόνια στην πόλη μας έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας. Όλοι τους άνθρωποι απλοί που ανιδιοτελώς διαθέτουν το χρόνο τους και τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη. Στην πραγματικότητα είναι και οι ίδιοι άνθρωποι χτυπημένοι από την κρίση όπως όλοι μας. Αλλά κατάλαβαν προφανώς το πιο σημαντικό: σε περιόδους κρίσεις εκείνο που είναι το πιο σημαντικό είναι η αλληλεγγύη. Η είδηση για τον χαμό του Νεκτάριου το αποδεικνύει, ένας άνθρωπος με τόση ανάγκη ο ίδιος ήταν ένας ενεργός πολίτης που βοηθούσε άλλους.

Σε μια εποχή που άλλοι κλείνονται στο καβούκι τους οι Ενεργοί Πολίτες άλλες μέρες βγάζουν τα τραπεζάκια τους στην κεντρική πλατεία και παίρνουν παραγγελίες για τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες, άλλες μέρες είναι από τις 6 το πρωί στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης για να μοιράσουν τα τρόφιμα αυτά, άλλες μέρες διοργανώνουν θεατρικές παραστάσεις με εισιτήριο π.χ ένα πακέτο μακαρόνια, άλλες ανταλλάσουν και χαρίζουν σχολικά είδη και ζωγραφίζουν στους πεζόδρομους τις πόλης και λειτουργούν και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για άνεργους και ανασφάλιστους!!! 

Γνωστό το χαμόγελο της Λίλας, το χιούμορ του Νίκου…

Λένε: «Μαζί μπορούμε καλύτερα», «Μοιράσου το βάρος σου» και διοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και στήριξης στήνοντας τραπεζάκια στην κεντρική πλατεία Νοέμβριο μήνα μέσα στο κρύο…
Είναι τρελοί; Μάλλον όχι…  Απλά έχουν κατανοήσει ότι το μεγαλύτερο δώρο τελικά είναι αυτό ακριβώς; Το αίσθημα προσφοράς και βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.Μέσα από την ιστοσελίδα τους:
«Σε μια εποχή που σημαδεύεται από πολλές μοναχικές πορείες είναι σημαντικό να δίνουμε, όχι μόνο υλικά αγαθά, αλλά και το νιάσιμο μας, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, λίγο από το χρόνο μας. Κυρίως, να μάθουμε να δίνουμε ...ελπίδα.
Είναι επίσης σημαντικό να μάθουμε να ζητάμε. Να ζητάμε να μας ακούσουν, φίλοι, γείτονες, σύλλογοι, ειδικοί επιστήμονες που είναι εκεί εθελοντικά όλο το 24ωρο. Όπως για το ναυαγό δεν τίθεται θέμα αξιοπρέπειας αν θα καλέσει σε βοήθεια εκπέμποντας με κάθε τρόπο σήμα κινδύνου, έτσι θα πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητο και όχι προσβλητικό για την υπόστασή μας να ζητήσουμε τη στήριξη ομάδων και δομών αφού η ευρύτερη παραδοσιακή οικογένεια έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα εδώ και δεκαετίες.
Αυτές τις δομές κοινοποίησαν οι "Ενεργοί Πολίτες Λάρισας" μέσα από μια εξειδικευμένη ενημερωτική εκστρατεία, που πραγματοποίησαν, αλλά και αυτό το μοίρασμα βάρους αγωνίζονται να αναδείξουν μέσα από μια σειρά εθελοντικών δράσεων σε πολλά επίπεδα θυμίζοντας το ιδρυτικό σύνθημα: ΜΑΖΙ μπορούμε αλλιώς!»

Και όπως γράφει η Βάντα στον τοίχο της στο facebook:
«Να επιλέξεις την ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ !
Να μην παρακολουθείς την κατάρρευση της ανθρωπιάς, αλλά να ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ! Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις κάτι.
Να προσφέρεις ότι μπορείς να δώσεις. Ακόμη και ένα χαμόγελο, μια ζεστή αγκαλιά και να ενταχθείς στον εθελοντισμό!

Και θα γεμίσεις με αίσθημα ψυχικής πληρότητας που θα σε ωθεί να βαδίζεις, να βαδίζεις, να βαδίζεις.. Και να αγωνίζεσαι σε ότι η συνείδησή σου σε καλεί !!»

Κι εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω είναι:

Όταν τους ρωτήσουν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους μπαμπά/μαμά, παππού/γιαγιά εσύ τι έκανες στην κρίση;
Θα έχουν κάτι να πουν… Εμείς οι υπόλοιποι;

 Πληροφορίες:
Επικοινωνία: info@energw.gr

1 σχόλιο:

  1. Λία, σε ευχαριστούμε που έγραψες το άρθρο αυτό, για όλους που δίνουν ατελείωτες ώρες στον εθελοντισμό. Η μόνη αμοιβή είναι το χαμόγελο και το επαινετικό σχόλιο όλων όσων - όπως εσύ - αναγνωρίζουν την προσφορά. Μαζί με το χαμόγελο, και το ευχαριστώ κυρίως των οικονομικά αδύναμων που βοηθούνται να γίνει η ζωή τους λίγο καλύτερη. Σύνθημά μας είναι : ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή