Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πρώτη φορά αριστερά



 Όταν ήμουν μικρή ένιωθα δέος για τους ανθρώπους της αριστεράς. Άκουγα ιστορίες για τον εμφύλιο και συγκολινιζόμουν. Ακόμη έτσι νιώθω. Ρουφούσα σαν σφουγγάρι κάθε πληροφορία, κάθε βιβλίο, κάθε ταινία σχετική. Αργότερα όταν γνώρισα τον άντρα μου συγκλονίστηκα από την πορεία ζωής του πεθερού μου. Ιπτάμενος μηχανικός αεροσκαφών, ίσως ο καλύτερος εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, κατέληξε λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων και της δράσης του 5 χρόνια στη Μακρόνησο. Μια φορά θυμάμαι στο σπίτι κάποιος είχε βάλει το γνωστό Bolero και εκείνος «τρελάθηκε» φώναζε να το κλείσουμε δεν το άντεχε. Μετά έμαθα πως ένα από τα βασανιστήρια στη Μακρόνησο, ίσως από τα πιο ήπια, ήταν να τους βάζουν να ακούνε το Bolero για μέρες ολόκληρες συνέχεια… ξανά και ξανά… Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ιστορία του πως τελικά έφυγε από την Μακρόνησο αλλά και η συνάντησή του χρόνια αργότερα με τον βασανιστή του. Αλλά αυτά θα σας τα διηγηθώ άλλη φορά. Όχι δεν ήμουν ποτέ αριστερή. Ισως επειδή θαύμαζα την αριστερά σαν κάτι που δεν μπορούσα να αγγίξω.


Τώρα θα μου πείτε γιατί σας τα γράφω όλα αυτά; Από τη μια η δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε χθες από την άλλη «η πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση ΣυριζοΑνελ, απλά θυμήθηκα ποια είναι η αριστερά στην Ελλάδα. Ποια ήταν, ποια είναι σήμερα. Η αριστερά δεν είναι μόδα, είναι τρόπος και στάση ζωής. Η Αριστερά υπήρξε στάση ζωής και αυτό οφείλει να κάνει και σήμερα. Οφείλει να σεβαστεί την παράδοσή της. 



Από συνέντευξη του Χρόνη Μίσσιου:
«Η Αριστερά ήταν επαναστατική, όχι με τη συνωμοτική έννοια αλλά με τον πολιτισμό της, μια πορεία που ήρθε να διακόψει η δικτατορία. Ούτε όμως η χούντα τη νίκησε. Η Αριστερά ηττήθηκε στη Μεταπολίτευση. Διασπασμένη για άλλη μία φορά πολεμούσε με τα “ευαγγέλια” προσπαθώντας να στρατολογήσει η κάθε πλευρά με το μέρος της περισσότερους κομμουνιστές. Να τους κάνει τι, αλήθεια; Να τους βάλει στο μπαούλο; Δεν αντιλήφθηκε τη νέα εποχή στην οποία εισερχόταν η ελληνική κοινωνία, τις προσδοκίες και τα προβλήματά της. Ετσι ήρθε το ΠαΣοΚ, πήρε όλο το πακέτο των συνθημάτων και των αιτημάτων της Αριστεράς και το απαξίωσε. Εκτοτε η Αριστερά ψάχνει την προίκα της σε λάθος μέρος. Σήμερα ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει Αριστερά. Αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι Αριστερά δεν παράγει τίποτα, ούτε καν πολιτικό πολιτισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου