Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010


Έφηβοι και Ιντερνετ

Το είχα από προχθές στο μυαλό μου να επανέλθω στο θέμα της ασφαλής χρήσης του διαδικτύου για παιδιά και εφήβους. Πολλοί φίλοι και γνωστοί με έχουν ρωτήσει διάφορα κατά καιρούς καθώς γνωρίζουν ότι χρησιμοποιώ σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και twitter. Είχα λοιπόν κάποιες σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό μου που θα τις μάζευα για μια ανάρτηση την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Ωστόσο η σημερινή είδηση στις εφημερίδες με έκανε να τις μαζέψω μια ώρα αρχίτερα που λέμε...
"Αυτοκτονία 17χρονου μετά από εγγραφή του στο facebook" O 17χρονος που ζούσε στην βόρειο Ιταλία αυτοκτόνησε με το όπλο του πατέρα του μετά την εγγραφή του σε ομάδα στο facebook με τίτλο: " τι θα έλεγες να θέσουμε τέρμα στην ζωή μας;"
Το internet στην εφηβεία δεν είναι απλά μια μόδα, αλλά τείνει να γίνει επιδημία. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί το ναρκωτικό της σύγχρονης εποχής. Αποτελεί μοναδικό και αναπόσπαστο τρόπο της καθημερινής ζωής για επικοινωνία με φίλους, αναζήτηση υλικού για σχολικές εργασίες κ.α. Τα παιδιά μεγαλώνουν, με το Internet να αποτελεί κομμάτι της ζωής τους, εξερευνώντας την πληθώρα δυνατοτήτων που προσφέρει.
Δεν είμαι ειδικός για το θέμα αλλά θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τη χρήση του Internet, και κυρίως να κατανοούν ότι έχουμε την εμπειρία να τα κατευθύνουμε σωστά και να τους παρέχουμε συμβουλές προστασίας.

Ας δούμε όμως τι κάνουν συνήθως οι έφηβοι στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιούν τοποθεσίες Web κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν λήψη μουσικής, χρησιμοποιούν προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (IM), ηλ. ταχυδρομείο και παίζουν παιχνίδια στο Internet. Επίσης χρησιμοποιούν αρκετά τις μηχανές αναζήτησης για να βρουν πληροφορίες στο Internet. Οι περισσότεροι έφηβοι έχουν επισκεφθεί κανάλια συνομιλίας και ενδεχομένως να έχουν συμμετάσχει σε ιδιωτικές συνομιλίες ή συνομιλίες ενηλίκων. Τα αγόρια αυτής της ηλικιακής ομάδας συνήθως προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όρια αναζητώντας τοποθεσίες με αηδιαστικό χιούμορ, αίμα, τζόγο ή σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα κορίτσια πιθανότερα να συνομιλούν στο Internet και, συνεπώς, είναι περισσότερο επιρρεπή σε αποπλανήσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

• Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε με το πως δουλεύει το Ίντερνετ και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον κυβερνοχώρο και μάθετε από αυτά.

• Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας είναι ενήμερα ότι πρέπει να ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως ακριβώς είμαστε ανήσυχοι όταν άγνωστοι χτυπάνε την πόρτα του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους.
• Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chat rooms (δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψη σας. Μην αφήσετε ποτέ τα παιδιά σας να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του Ίντερνετ χωρίς την διακριτική παρουσία ανθρώπου της δικής σας εμπιστοσύνης.
• Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Ίντερνετ.
• Συζητήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια του Ίντερνετ. Συζητώντας τους μελλοντικούς κινδύνους μέσω του Ίντερνετ με τα παιδιά χρειάζεται να δείξετε ευαισθησία και έγνοια έτσι ώστε να κατανοήσουν και τα ίδια τους κινδύνους.
• Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενημερώσετε και εν ανάγκη να καταγγείλετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό και παράνομο περιεχόμενο στο Ίντερνετ.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

• Διαφυλάσσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Ποτέ μην δίνετε ή δημοσιεύετε το όνομα σας, την διεύθυνση σας, την διεύθυνση και το όνομα του σχολείου σας, το τηλέφωνο σας, φωτογραφίες σας, ακόμη και αν κάποιοι σας το ζητήσουν.

• Κρατάτε τον κωδικό εισόδου στον υπολογιστή σας μυστικό. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού σας, δεν θα το δανείζατε σε κανέναν.

• Προσέχετε όταν μιλάτε διαμέσου chatroom ή email.

• Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο Ίντερνετ. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόμενο με κριτικό μάτι.


Πρόδρομα συμπτώματα της εξάρτησης από το διαδίκτυο:

• ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης με Η/Υ στο σπίτι ή σε internet cafe,

• η μονομανία,

• η παραμέληση των υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών,

• η απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης,

• η απομόνωση και η μείωση του χρόνου δραστηριοτήτων και του χρόνου που περνούν με οικογένεια/φίλους

• η μεταβολή της συμπεριφοράς (ευερεθιστότητα και επιθετικότητα),

• η αδιαφορία για πράγματα που τον/την ευχαριστούσαν,

• οι πονοκέφαλοι και η ξηρότητα οφθαλμών


Χρήσιμα websites:

Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet.gr

SafeLine (www.safeline.gr) : καταγγελίες για ιστοχώρους (websites)

http://www.e-yliko.gr/: Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου