Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010


Πόλη να ζεις …

 Η ραγδαία  εξάπλωση της πόλης μας, οδήγησε στην αλόγιστη σπατάλη των φυσικών  της ομορφιών,  στον περιορισμό του ελεύθερου χώρου της, σε οικολογικές καταστροφές, σε βεβαρημένο περιβάλλον και τελικά σε μια πλήρη  υποβάθμιση της ζωής μας.

Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και να βελτιώσουν τη ζωή στην πόλη μας. Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ  σε θέματα που αφορούν το 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

  • Μεταφορά του τελωνείου, πάγιο αίτημα των κατοίκων της Χαραυγής -που αφορά όμως και όλη την πόλη- και αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιρίου για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς όπως π.χ. στέγαση δημιουργικών εργαστηρίων, στέκι νεολαίας, ξενώνας ειδικών κοινωνικών ομάδων κ.α
  • Η γειτνίαση αυτού του κτιρίου με το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο μπορεί να δώσει έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα σε όλη αυτή τη περιοχή. Σε συνεργασία με τον ΟΣΕ,  θα μπορούσε να απελευθερωθεί και να αξιοποιηθεί χώρος για ένα πολιτιστικό πάρκο, το οποίο θα λειτουργεί ως προέκταση του Μουσείου και θα φιλοξενεί υπαίθριες πολιτιστικές δραστηριότητες. Υπάρχει  και μια δημιουργική πρόταση των συνταξιούχων υπαλλήλων ΟΣΕ για ένα μουσείο ΟΣΕ. Το πάρκο του ΟΣΕ, δίπλα στις γραμμές, αποτελεί για πάρα πολλούς Λαρισαίους την αναφορά μνήμης μιας ολόκληρης εποχής και η επαναδημιουργία του θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επέκταση του πολιτιστικού πάρκου.
  • Στην Ανθούπολη, επί της οδού Φαρσάλων, παραμένουν σε αχρηστία οι αποθήκες της ΑΤΕ, οι οποίες επίσης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως πολυχώροι πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων
  • Αποθήκες της ΑΤΕ υπάρχουν και στην περιοχή ΣΕΚΦΟ, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία κλειστών αθλητικών χώρων, καθώς η περιοχή συγκεντρώνει ήδη κόσμο που αθλείται και χρησιμοποιεί το δρόμο περιπάτου στην οδό Θεοφράστου. Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ, θα μπορούσαν να απελευθερωθούν εκτάσεις στις συνοικίες Πυροβολικά και Αβέρωφ και να αξιοποιηθούν ως χώροι άθλησης και χώροι πρασίνου π.χ. με τη λειτουργία ενός υπαίθριου γυμναστηρίου.
  • Στη συνοικία Αβέρωφ, υπάρχει αίτημα των κατοίκων για ανάπλαση της πλατείας της συνοικίας και διαμόρφωση της πλατείας Αλησμόνητων Πατρίδων, όπου βρίσκεται το μνημείο των Ποντίων. Η αναμόρφωση θα πρέπει να γίνει με μια αισθητική αντίληψη, που θα ελαχιστοποιεί το μπετόν, θα δίνει χώρο στο πράσινο και θα είναι λειτουργική για όλους τους κατοίκους. Επίσης, με δεδομένο ότι στη συνοικία στεγάζεται ήδη ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες κοινωνικές δομές, όπως ΚΑΠΗ και ένα δημοτικό πολυιατρείο. Επιπλέον, στη συνοικία αυτή παρατηρείται μεγάλη ανοικοδόμηση και πρέπει να προνοηθεί η κατασκευή νέων σχολείων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο).
  • Στη Νεράιδα, πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα ρύπανσης και ηχορύπανσης που δημιουργεί το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ, το οποίο πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σημείο, έξω από τον ιστό της πόλης.
  • Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι επίσης σημαντικό. Εδώ θα μπορούσε να βοηθήσει η δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικές οδούς που οδηγούν στο κέντρο της πόλης μας, όπως στη Φαρσάλων και στην Καρδίτσης και σε όλο το μήκος τους από τη διασταύρωση με την Περιφερειακή Οδό Τρικάλων ως την Ηρώων Πολυτεχνείου. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο και θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο για πολλούς να αφήσουν το αυτοκίνητο στο σπίτι, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Ακόμη, σημαντική είναι η δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών μέσα από σημαντικές οδικές διανοίξεις καθώς και η ένταξη της ΠΕΟ στο περιφερειακό αστικό δίκτυο, με  κατασκευή πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, επαρκή φωτισμό κτλ. 

Γιατί όλοι μας θέλουμε μια πόλη να μας κρατάει εδώ, μια πόλη να μας αξίζει, μια πόλη να ζεις…


Λία Γκουντρουμπή

Διαμερισματική Σύμβουλος στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα

με την παράταξη «Λαρισαίων Πόλις»

Άρθρο στην "Ελευθερία" 22/9/2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου