Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010


Αποσπάσματα από την ομιλία μου στην ολομέλεια της παράταξης "Λαρισαίων Πόλις" σχετικά με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το μέλλον της παράταξης


.... "Α. Λάθη στο ψηφοδέλτιο.

1. Πραγματικά κι εγώ θα ήθελα να ακούσω για κάποια άτομα - με πιο σκεπτικό τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στο ψηφοδέλτιο. (Βαγγέλης Γραμμένος, Ρουμπίνη Λεονταρή, Νικολέτα Τσιτσανούδη, Δημήτρης Γεωργάκης). Γενικότερα υπήρξε η αίσθηση ότι δεν επιλέχτηκαν υποψήφιοι που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερους σταυρούς αλλά κυρίως αρεστοί στην ηγετική ομάδα της παράταξης. Και αναρωτιέμαι αν αυτό αφορούσε κυρίως την περίπτωση που κερδίζαμε το Δήμο …την επόμενη μέρα δηλαδή…

2. Επίσης θέλω να αναφέρω ότι έγιναν και λάθη του τύπου α) ποιος μπαίνει σε ποια εκλογική περιφέρεια και β) ποιος μπαίνει δημοτικός και ποιος διαμερισματικός. Με το σκεπτικό ότι υπήρχαν άτομα που είχαν μια δυναμική όχι στην εκλογική περιφέρεια στην οποία διαμένουν αλλά σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Αν μελετήσουμε εδώ λίγο την σταυροδοσία θα δούμε ότι υπήρξαν λάθος εκτιμήσεις για την δυναμική αρκετών προσώπων. Και δεν το λέω αυτό για να ρίξω ευθύνη σε όσους τους τοποθέτησαν εκεί που τους τοποθέτησαν αλλά νομίζω ότι και εμείς οι ίδιοι ως υποψήφιοι δεν κάναμε για τους εαυτούς μας σωστές εκτιμήσεις και ίσως φέραμε και με τον τρόπο μας πολλές φορές σε αδιέξοδο τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με την σύσταση του ψηφοδελτίου.

Β. Αποκλεισμοί

Ειπώθηκε από τον Δημήτρη τον Αλεξάκο την προηγούμενη φορά, νομίζω και από άλλους… και θέλω να το επισημάνω γιατί πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε σημασία σε αυτό. Υπήρξε διάθεση από πολλούς να βοηθήσουν αλλά όταν εξέφρασαν αυτήν την επιθυμία κάποιοι τους είπαν εντάξει … δεν χρειάζεται… είναι όλα κανονισμένα.

Είναι αλήθεια ότι συνέβη. Και συνέβη όχι μόνο με τους νέους του ψηφοδελτίου αλλά και κάποιους παλιότερους που συμμετείχαν και το 2006.

Κι εδώ θέλω να πιστεύω ότι τίποτα δεν έγινε σκοπίμως και επί προσωπικού. Αλλά αν θέλουμε να λειτουργούμε σωστά πρέπει εδώ να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Πρέπει όλοι μας να λειτουργούμε ως ομάδα, πρέπει κανείς μας εδώ μέσα να μην νιώθει αποκλεισμένος από διαδικασίες ή να νιώθει ότι μέσα σ αυτή την μεγάλη ομάδα υπάρχουν μικρότερες ομάδες που λειτουργούν ως κλειστές ομάδες, ως κλίκες

Γ. Λαρισαίων Πόλις

Η προσπάθεια μας να ερμηνεύσουμε και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών πρέπει να ξεκινά από την επομένη ημέρα των εκλογών του 2006.

Η κατάσταση που επικράτησε στο εσωτερικό της παράταξης, οι αμφισβητήσεις, οι αποχωρήσεις … Η εικόνα που διαμορφώθηκε για τους πολίτες της Λάρισας ήταν ότι η παράταξή μας δεν μπόρεσε να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση λόγω των εσωτερικών του προβλημάτων.

Άρα ξεκινούσαμε ήδη με ένα μεγάλο μείον. Δεν είχαμε την φρεσκάδα του 2006 είχαμε μια τετραετία «φθοράς». Το 2006 δεν βγήκαμε, αλλά είχα ένα ρεύμα νίκης… αυτή τη φορά δεν διαμορφώσαμε ρεύμα νίκης. Ακόμα και την δεύτερη Κυριακή οι ψήφοι που κερδίσαμε δεν ήταν θετική ψήφος αλλά καθαρά ψήφος αρνητική προς τον Τζανακούλη. Δεν πείσαμε.

Δ. Στήριξη ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με το ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ ήθελα να πω ότι αυτό το λέμε τώρα εκ των υστέρων. Νομίζω ότι αν π.χ την άνοιξη πέρναμε μια τέτοια απόφαση δεν θα ήταν και η καλύτερη ύστερα από το κλίμα αμφισβήτησης και το κλίμα που είχε διαμορφωθεί. Νομίζω πως εκείνη την εποχή όλοι βλέπαμε έναν κίνδυνο να στραφούν εναντίον του Γιάννη Σάπκα κάποιοι και να δημιουργήσουν ακόμη σημαντικότερα προβλήματα.

Εγώ έχω την αίσθηση ότι κάποιοι μας την είχαν στημένη τότε και περίμεναν πως και πως μια τέτοια λάθος κίνηση από τον Γ. Σάπκα."

.... "Έχω και ένα μεγάλο ερώτημα για το βράδυ τον εκλογών και την διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος, Ποιος και πως μας έδωσε τις λάθος πληροφορίες και οδηγηθήκαμε στις γνωστές δηλώσεις του Γιάννη Σάπκα το βράδυ της δεύτερης Κυριακής; Και γιατί τόσο σκληρές δηλώσεις; Ακόμη και αν προηγούμασταν ή διαφορά μας ήταν μόνο 33 ψηφοδέλτια και αυτά φυσικά δεν αποτελούν μια απόσταση ασφαλείας που να δικαιολογούσαν τόσο σκληρές δηλώσεις."

"Και τώρα σχετικά με το μέλλον της παράταξης.

Σαφώς και συνεχίζουμε.

Πέρα από το οργανωτικό σχήμα στο οποίο θα καταλήξουμε και θα εκλέξουμε θέλω να αναφέρω ότι πλέον έχουμε πολλά νέα δεδομένα στα οποία οφείλουμε να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και προσεκτικοί και αναφέρομαι στην λειτουργία του νέου Δήμου σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Τόσο σε γεωγραφικό, όσο και λειτουργικό επίπεδο του Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων. Στα οποία Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων αποτελούμε πραγματικά μειοψηφία (έχουμε εκλεγεί μόνο 2) και έχουμε μεγάλη ευθύνη να παρευρισκόμαστε αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά και να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου