Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα (28-02-1986)
Δολοφονήθηκε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε

 

Ο Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme - 30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986) υπήρξε πρότυπο σοσιαλδηµοκράτη πολιτικού που δεν έκανε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπήρξε αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 εως το 1986 και Πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Δολοφονήθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986 περπατώντας προς το σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavagen) της Στοκχόλμης.  Ο Πάλμε κυκλοφορούσε συχνά  χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες  και η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Το μοιραίο βράδυ ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη. Η αστυνομία ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε το κινητό ραδιόφωνό του για να σημάνει συναγερμό. Δύο νεαρά κορίτσια που κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό. Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν νεκρός όταν έφτασε. Ο τραυματισμός της κυρίας Πάλμε θεραπεύτηκε και ανέρρωσε. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.

Ο Πάλµε λειτούργησε στη δεκαετία του ΄80 ως βασικός µοχλός µαζί µε τον Ανδρέα Παπανδρέου, της Πρωτοβουλίας των Αδεσµεύτων για την ειρήνη και τον αφοπλισµό. Πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος το 1958 και υπήρξε πρωθυπουργός της Σουηδίας κατά τις περιόδους 1968-1976 και 1982-1986, προωθώντας ουσιώδεις κοινωνικο-οικονοµικές µεταρρυθµίσεις για την άµβλυνση των εισοδηµατικών διαφορών, τη διεύρυνση των ελευθεριών, την αποτελεσµατικότητα των κοινωνικών παροχών ή την ανάπτυξη της παιδείας ασκώντας παράλληλα κριτική προς τις ΗΠΑ, π.χ. για την ανάµειξή τους στην Ινδοκίνα, κρατώντας ψυχρή στάση απέναντι στην ελληνική χούντα ή εκφράζοντας την εναντίωσή του στην είσοδο της χώρας του στην ΕΟΚ.

Έκανε εκστρατείες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, ενώ ήταν υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Νότια Αφρική. Πρόσφερε την υποστήριξή του (οικονομική και πολιτική) στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) και την Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO), ενώ συναντήθηκε και με τον Φιντέλ Κάστρο.

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε επίσημα το 1953 ως γραμματέας του τότε πρωθυπουργού Τάγκε Ερλάντερ. Από το 1955 ήταν μέλος της διοικητικής ομάδας της Σουηδικής Σοσιαλδημοκρατικής Συνομοσπονδίας Νεολαίας. Το 1958 εξελέγη μέλος του Κοινοβουλίου. Ο Ούλοφ Πάλμε κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις από το 1963 και μετά. Το 1967 έγινε Υπουργός Παιδείας και το 1969 εξελέγη πρωθυπουργός. Γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1927.

Φως στη δολοφονία του Σουηδού πολιτικού, που παρέμενε ανεξιχνίαστη όλα αυτά τα χρόνια έριξε, πριν από έναν περίπου μήνα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Focus».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται κατάθεση στη γερμανική γενική εισαγγελία και στη διεύθυνση εγκληματικών ερευνών της Βαυαρίας του Βίνκο Σίντιτσιτς, συνεργάτη των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών που πέρασε 10 χρόνια σε φυλακή της Σκοτίας για απόπειρα δολοφονίας, ο Σουηδός πρωθυπουργός δολοφονήθηκε από πληρωμένο δολοφόνο που είχαν μισθώσει οι Γιουγκοσλαβικές Μυστικές Υπηρεσίες (UDBA) για να δυσφημίσουν Κροάτες της διασποράς.

«Ο δολοφόνος του Σουηδού πρωθυπουργού έζησε στο Αμβούργο, σήμερα είναι 65 ετών, ζει στο Ζάγκρεμπ και εργάζεται σε ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσίας ασφάλειας» ανέφερε το δημοσίευμα του Focus.

 «Τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού σχεδίασε η Σερβική Μυστική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά δεξιών Κροατών με αποσχιστικές διαθέσεις, στους οποίους σκόπευε να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία και να τους δυσφημίσει στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης», δήλωσε ο Σίντιτσιτς κατά την ανάκριση του.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι «το όπλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού, στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, στο κέντρο της Στοκχόλμης, ήταν revolver τύπου Smith&Wesson, διαμετρήματος 357 Magnum, το οποίο είχε εισαχθεί με πλοίο λαθραία στη Σουηδία από τις ΗΠΑ».

Στην κατάθεση που έδωσε το 2008 ο Σίντιτσιτς υποστήριξε ότι τον Ούλοφ Πάλμε παρακολουθούσαν συνεχώς στη Στοκχόλμη πράκτορες των Γιουγκοσλαβικών Μυστικών Υπηρεσιών και διαπίστωσαν ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας του Σουηδού πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου