Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Άρθρο στην εφημερίδα "Κόσμος", 31/08/2011,"Η Λάρισα ποδηλατούπολη - μια ευκαιρία για την πόλη"


Η Λάρισα ποδηλατούπολη - μια ευκαιρία για την πόλη

 

 Τους τελευταίους μήνες στην πόλη μας έκανε την εμφάνιση της μια ομάδα πολιτών γνωστοί ως «Ποδηλάτες Λάρισας». Σε μικρό χρονικό διάστημα η ομάδα μεγάλωνε συνεχώς μέσα από τo γκρουπ στο facebook και το blog τους. Σήμερα αποτελούν μια ομάδα με έντονη παρουσία στα τεκταινόμενα της πόλης μας. Επιπλέον έχουν αρχίσει να συστήνονται παρόμοιες ομάδες και σε  άλλες γειτονικές πόλεις, όπως π.χ στον Τύρναβο. Τα καταστήματα ποδηλάτων στην Λάρισα είδαν με μεγάλη χαρά να αυξάνονται οι πωλήσεις τους αλλά και οι επισκευές παλιών ποδηλάτων.

Προφανώς η πόλη μας λόγω του ότι στο μεγαλύτερο μέρος της είναι επίπεδη ευνοεί τον συγκεκριμένο τρόπο μετακίνησης. Οι μεγαλύτεροι από εμάς σε ηλικία θυμούνται τη Λάρισα ως μια ποδηλατούπολη! Επιπλέον η οικονομική κρίση βοηθάει, καθώς πρόκειται για μια οικονομική επιλογή καθημερινής μετακίνησης, για μια οικονομική κοντινή εκδρομή την Κυριακή, ενώ παράλληλα το ποδήλατο αποτελεί και έναν τρόπο άσκησης.

Στην πόλη μας λοιπόν κάτι έχει αλλάξει. Ότι δεν κατάφερε η Δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια, διαφημίζοντας τους ποδηλατοδρόμους που τότε είχε κατασκευάσει, το κατάφερε μια ομάδα που γνωρίστηκε και οργανώθηκε μέσω του διαδικτύου.

Ωστόσο η Δημοτική αρχή δεν φαίνεται να δείχνει κάποια διάθεση να στηρίξει αυτή τη νέα τάση προς όφελος της πόλης.

Οι όποιοι ποδηλατοδρόμοι κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια καλοί ή κακοί (ας μην επεκταθώ τώρα σ’ αυτό) έχουν εγκαταλειφτεί.  Η σήμανσή τους έχει σβηστεί στα περισσότερα σημεία και κανείς δεν ασχολείται…

Οι όποιες εκδηλώσεις που γίνονταν παλαιότερα, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής βδομάδας μετακίνησης και της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου),  αν και δεν αποτελούσαν οργανωμένη παρέμβαση, εγκαταλείφτηκαν και αυτές.

Στο συμβούλιο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, τόσο στην προηγούμενη θητεία όσο και σ αυτή, καταθέσαμε οι Σύμβουλοι της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» επανειλημμένα προτάσεις  για ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη, για επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων εκτός του στενού κέντρου της πόλης. Επέκταση προς τις συνοικίες και δημιουργία εναλλακτικών πράσινων διαδρομών. Αυτό θα βοηθούσε σημαντικά στην αποσυμφόρηση του κέντρου από αυτοκίνητα και στην ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, εφικτές και υλοποιήσιμες, για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων σε όλο το μήκος της οδού Φαρσάλων, Καρδίτσης, καθώς και την πρότασή μας να προβλεφθεί ποδηλατοδρόμος και στην Λεωφόρο Καραμανλή (Παλιά Εθνική Οδό) κατά την ανακατασκευή της που θα την ενσωματώσει στον αστικό ιστό της πόλης.
Ωστόσο οι δικές μας προτάσεις αγνοούνται από την Δημοτική αρχή.

Σε λίγες μέρες πλησιάζει  η ευρωπαϊκή βδομάδα μετακίνησης και η 22 Σεπτεμβρίου ημέρα χωρίς αυτοκίνητο 2011. Με νέα δεδομένα για την πόλη μας:

Οι ποδηλάτες αυξήθηκαν, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων θα αυξηθεί; θα επεκταθεί;

Μήπως θα έπρεπε επιτέλους η Δημοτική Αρχή να δει την πρόταση για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης - ειδικά τώρα - και στα όρια του νέου Καλλικρατικού Δήμου μας;

 

Λία Ευαγγελία Γκουντρουμπή – Θώμου

Σύμβουλος στην 4η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων με την παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» 

 

Εφημερίδα "Κόσμος", 31/08/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου