Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η Λάρισα χάνει ακόμη μια ιστορική γωνιά της


Ένα από τα λίγα εναπομείναντα παλιά κτίρια της Λάρισας, κατεδαφίζεται αύριο. Πρόκειται για το διώροφο στη γωνία των οδών Ήφαίστου και Κενταύρων, που εδώ και πολλά χρόνια παραμένει κλειστό και χωρίς συντήρηση, παραδομένο στη φθορά του χρόνου.
Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου, που είναι αρκετοί, παλιότερα ήταν σε συνενόηση με το Δήμο Λαρισαίων για να παραχωρηθεί στο Δήμο. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα και η Λάρισα αύριο χάνει ακόμη μια γωνιά της ιστορίας της... 



Σύμφωνα με την Πολεοδομία Λάρισας το αίτημα για κατεδάφιση του κτιρίου πέρασε από το Κεντρικό Συμβούλιο αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ). Οι λόγοι που οδήγησαν στην θετική γνωμοδότηση ήταν:
1. Δεν αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο κτήριο (με βάση τα δεδομένα της Λάρισας, της Αθήνας ή της Ελλάδας;)
2. Δεν έχει άλλα αξιόλογα κτήρια στην περιοχή για αποτελεί οικιστικό σύνολο (προφανώς αφού όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που αναρτήσαμε τα περισσότερα κτίρια του οικ. τετραγώνου έχουν κατεδαφιστεί. Το ένα μάλιστα χωρίς άδεια κατεδάφισης).
3. Το κτήριο ρυμοτομείται σύμφωνα με το σχέδιο πόλης της Λάρισας (η ανάγκη για πιο φαρδύ δρόμο και ευκολότερη κυκλοφορία οχημάτων υπερίσχυσε της ιστορικής συνέχειας μιας πόλης).

Είναι λυπητερό που το ΚΕΣΑ πήρε μια τέτοια απόφαση χωρίς να ζητήσει την γνώμη του τοπικού συλλόγου αρχιτεκτονικής παρά το γεγονός ότι τακτικό μέλος του συμβουλίου είναι και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτονικής.



 Τo οικοδομικό τετράγωνο του υπό κατεδάφιση αξιόλογου κτιρίου στη συμβολή των οδών Κενταύρων και Ηφαίστου (Λάρισα) μετά τις κατεδαφίσεις που προηγήθηκαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου